OpenOffice.org Forum at OOoForum.orgThe OpenOffice.org Forum
 
 [Home]   [FAQ]   [Search]   [Memberlist]   [Usergroups]   [Register
 [Profile]   [Log in to check your private messages]   [Log in

Can't get send - email to work

 
Post new topic   Reply to topic    OOoForum.org Forum Index -> Setup and Troubleshooting
View previous topic :: View next topic  
Author Message
john262
Newbie
Newbie


Joined: 12 May 2005
Posts: 3

PostPosted: Thu May 12, 2005 11:42 am    Post subject: Can't get send - email to work Reply with quote

I am using OO 1.9.95 on Windows XP SP2.

In writer when I click on "file - send - document as email" I get an error message that says it can't find a working email configuration. I have searched the web and the Open Office web site for the answer to this question but I can't find it. You would think that this question would be prominently displayed in the FAQ's, but I can't find it there.

So my question is, how do I configure OO to work with my email client?

BTW, I did read that I need to go to tools- options - external programs, but when I click on tools- options the "external programs" option is not listed. What gives?

Thank you.

John
Back to top
View user's profile Send private message
9point9
Moderator
Moderator


Joined: 31 Aug 2004
Posts: 3875
Location: UK

PostPosted: Thu May 12, 2005 3:33 pm    Post subject: Reply with quote

This sounds as if you don't have an email client set up to send an email from. That is what the lack of working email configuration is. The same would happen if you tried to click on a mailto: link on a website.

What you would have to do is set up an email client to access an email address before you can send emails from OOo. Many email providers will provide the ability to access email through an email client.

For the choice of client I would recommend Mozilla Thunderbird. I wouldn't recommend MS Outlook Express as it's about as safe as playing with landmines.
_________________
Arch Linux
OOo 3.2.0

OOoSVN, change control for OOo documents:
http://sourceforge.net/projects/ooosvn/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
john262
Newbie
Newbie


Joined: 12 May 2005
Posts: 3

PostPosted: Thu May 12, 2005 4:31 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for your help, but yes, I do have an email client setup. When I click on a mailto link on a website or in OO it opens right up. So that's not the problem. But the "file - send - document as email" command still doesn't work and I am still getting that error message.

I already know about Thunderbird and use it already, but thanks for the advice. But just in case TB was the problem, I temporarily made OE my default email client but it didn't work with OO either.

Any other ideas?
Back to top
View user's profile Send private message
john262
Newbie
Newbie


Joined: 12 May 2005
Posts: 3

PostPosted: Wed May 25, 2005 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

I guess nobody has an answer for this problem.
Back to top
View user's profile Send private message
Robert Tucker
Moderator
Moderator


Joined: 16 Aug 2004
Posts: 3407
Location: Manchester UK

PostPosted: Wed May 25, 2005 4:02 pm    Post subject: Re: Can't get send - email to work Reply with quote

john262 wrote:


BTW, I did read that I need to go to tools- options - external programs, but when I click on tools- options the "external programs" option is not listed.



Shouldn't that be:

Tools>Options...>Internet>E-mail

on 2.0 beta? It is on 1.9.104 on Linux.
_________________
OpenOffice 4.0.0 and LibreOffice 4.x.x on Fedora 20, Ubuntu 13.10, Windows 8.1 Preview (Triple Boot)
Back to top
View user's profile Send private message
thor
Newbie
Newbie


Joined: 10 Jun 2005
Posts: 1

PostPosted: Fri Jun 10, 2005 9:36 am    Post subject: Send email from ooffice Reply with quote

Quote:
In writer when I click on "file - send - document as email" I get an error message that says it can't find a working email configuration.


I did Tools - Options - OpenOffice.org - external programs
- send your document as email

I didn't get kmail working from the menu, but had to choose Others, and give the full path to kmail: /usr/bin/kmail

Then it works like a dream!

If your menu differs slightly from mine, it is because my version is Norwegian. Good luck!
Back to top
View user's profile Send private message
robina
OOo Advocate
OOo Advocate


Joined: 24 Mar 2005
Posts: 275

PostPosted: Sat Jun 11, 2005 11:44 am    Post subject: Reply with quote

I think the problem is related to the MS MAPI interface that some mail clients support and others donīt. When I use a non-MAPI client (Foxmail) as the default client, the error message appears. When I switch to Outlook Express as the default client, the Send document as E-mail command works and an OE window appears to send the mail, with the document attached. However, when I close the OE window, the error message appears again.

I use 1.9.104, English version. In this version, I donīt find any setting that allows the mail program to be defined in Tools, Options...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    OOoForum.org Forum Index -> Setup and Troubleshooting All times are GMT - 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group